PËR NJË AGIM KOMBËTAR

Të lindet një njeri!

Pa hyll nëball – por që me fjalë të pushton. Migjeni

Poeti është gjeniu i të rikujtuaritSoren Kierkegaard

Shkruan:
Enis SULSTAROVA, Tiranë

Poeti dhe heroi: Soren Kierkegaardi në esenë “Frikë dhe drithërimë”
shkruan se heroi dhe poeti janë të pashqitshëm.… Lexo më shumë

Ankthi nga virusi dhe ankthi nga shteti

Nga  Boiken Abazi/ 

Ankthi nga virusi, që ka ende të panjohura, është reagim gati normal në këtë kohë. Ky ankth mbase nuk ka nevojë të shpjegohet, pasi po përjetohet prej shumë qytetarëve, për shkak të paparashikueshmërisë së pandemisë. Në këtë situatë kemi parë rikthimin e shtetit të fortë për t’u përballur me pandeminë, duke hedhur në koshin e plehrave teoritë barbare të zhvillimit të pafre të “tregut të lirë”, që në fakt kishte krijuar shoqëri distopike përmes përparimit të sistemit neoliberal.… Lexo më shumë

MINI-MINISHENGENI

Ajo që ndodhi aty nga fundi i dhjetorit 2019 ishte diçka e turpshme për ne shqiptarët që për disa javë rresht kishim parë të shpalosej solidariteti kombëtar për viktimat dhe vuajtjet e shkaktuar nga tërmeti i 26 nëntorit. E gjithë Kosova, Lugina e Preshevës, shqiptarët e Maqedonisë së Veriut, ata të Malit të Zi dhe diaspora, u mobilizuan për të ndihmuar të prekurit e tërmetit.Lexo më shumë

Stabiliteti politik në rajon kërkon dije

Nga Hysamedin Feraj

1. Stabilitetin nuk e siguron bashkimi ekonomik, aq më pak i reduktuar në tregti: Për gati një shekull, ndërmjet Kosovës e Serbisë nuk ka pasur as dogana, as barriera të tjera ekonomike. Gati 100 vite të jetës së përbashkët ekonomike rezultuan në luftën e armatosur ndërmjet Kosovës (shqiptarëve) e Serbisë (serbëve).… Lexo më shumë

“Çubrilloviçi di diçka mbi natyrën tonë që ne nuk e dimë!” – Opinion nga Elvis Hoxha

Këta janë shënime të pjesshëm mbi një prej memorandumeve serbë në lidhje “me shqiptarët”.

Leximi i tyre është sot më i dobishëm se kurrë. Sot po na flitet për një Serbi të moderuar, për minishengen, për çnjohje të Kosovës, kur ne nuk kemi mësuar kurrë ndër shkollat tona mendimin shtetëror që u fabrikua në Serbi që prej para mesit të shekullit XIX.… Lexo më shumë

FUQIA E IDENTITETIT

Lëvizja Vetëvendosje! u shfaq botërisht përmes aksioneve simbolike dhe protestave kundër negociatave të elitës politike së Kosovës me Serbinë për përcaktimin e statusit të Kosovës. Në vitet e para dukej donkishoteske ecja e saj kundër rrymës. Të tjerët ishin për negociata dhe mbështeteshin nga faktorët ndërkombëtarë, ndërsa Lëvizja Vetëvendosje! eLexo më shumë